2.2 Sukker og vand

 Sukker –  C12H22O11  –  kan opløses i vand.

[nonmember]Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. Her noget om det skjønne, der sker, når hvidt sukker, gær og vand mødes[/nonmember]

[member]

TegnetGæring

Sukker og vand kan reagere med hinanden. Herved fås en blanding af to nye stoffer, nemlig glukose og fruktose. Det sidste stof kaldes også frugtsukker. Reaktionen mellem sukker og vand forløber kun, hvis der også er tilsat bagegær som i vores forsøg. I gær findes nemlig særlige stoffer, såkaldte enzymer, der virker som katalysator for processen.

Reaktionsskemaet for omdannelsen af sukker til glukose og fruktose kan skrives sådan:

C12H22O11  + H2O  →  2 C6H12O6

 

Kærvin

 

 

 

Både glukose og fruktose smager sødt. De har ens molekyleformel, C6H12O6. Begge stoffer kan af gær omdannes til ethanol, sådan som det er beskrevet tidligere. 

 

Hvis sukker er udgangsstof for fremstilling af ethanol, ser reaktionsskemaet sådan ud:

C12H22O11 + H2O   →    2 C6H12O6       →        4 C2H5OH   +  4 CO2

– Og klik så lige på din notesbog og se, om du kan gengive de to forandringer:

Fra sukker til druesukker og fra druesukker til alkohol og kuldioxid…

[/member]