2.7 Enzymer

[nonmember]Husk! Der er meget mere enzym-indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. [/nonmember]

[member]

Enzymer indgår i spiring af korn. De består af proteiner. Enzymer har stor betydning for de kemiske reaktioner i levende organismer.

De er biologiske katalysatorer. En katalysator får en kemisk reaktion til at forløbe og øger reaktionens hastighed meget uden selv at indgå i reaktionen og blive forbrugt. Da enzymet benyttes igen og igen, behøves kun en lille mængde enzym.

Nogle enzymer splitter et molekyle, andre enzymer kan medvirke til at sætte to molekyler sammen. Enzymer virker bedst ved en bestemt temperatur, d.v.s. de har et temperaturoptimun. For mange enzymer gælder, at de også virker bedst ved en bestemt pH-værdi, d.v.s de har også et pH-optimum. Hvis enzymer udsættes for meget varme, vil de blive inaktiveret.

Nedenfor er vist to eksempler på, hvordan enzymer virker. I det tredie eksempel er der lidt tvivl…

Det er den første situation, der finder sted, når stivelse spaltes til glukose.

Enzy1

 

Opsplitning

af stof:

 

Substratet kunne være stivelse, produktet kunne være glukose

 

Enzy2Samling

af stof:

 

Enzy3

[/member]