4.2 Destillationsforsøg

[nonmember]Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. [/nonmember]

[member]

Forsøg: Destillation

Hæld ca. 150-200 ml af ”vinen”/gæringsvæsken fra det tidligere forsøg over i en kolbe og forsyn kolben med en prop 2 huller, glasrør, gummislange og termometer, som vist på opstillingen på næste side. Bemærk, at termometerstilken skal være ca. 3 cm. længere nede i proppen end glasrøret, som gerne må flugte med underkanten af proppen.

Lav opstillingen som vist her.

Opvarm nu forsigtig med en ”blød” flamme. Væsken må kun opvarmes til 80-85 °C, ellers får du for meget vand med over i destillatet.

Fjern bunsenbrænderen ind i mellem for ikke at få for høj temperatur.

Afkøl de varme alkoholdampe i et bæger med isterninger – som vist på opstillingen.

Fortsæt destillationen indtil du har en passende mængde alkohol – mængden afhænger af din tålmodighed, men 2-3 cm i reagensglasset er fint.

Hvis din lærer giver lov, må du helt undtagelsesvis smage på destillatet, når det er afkølet. Du behøver dog ikke at smage, det er helt frivilligt. Måske har destillatet taget farve fra gummislangen og er blevet lyserødt – alkohol er jo et opløsningsmiddel.

[/member]