4.3 Destillation i DK

[nonmember]Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. Denne side drejer sig om professionel destillation i Danmark: Danisco.[/nonmember]

[member]

Danisco Distillers

I praksis er det for dyrt at anvende rent glukose eller rent sukker til ethanolfremstilling. På Danosco Distiller anvender man derfor melasse som råmateriale. Melasse er et affaldsprodukt fra sukkerfremstilling, og det er meget billigere end rent sukker.

Hovedbestanddelen af melasse er vand og sukker. Det har den kemiske formel C12H22O11.

Der er ca. 45% sukker i melasse. Resten er vand samt meget små mængder af urenheder stammende fra sukkerroer.

På virksomheden i Grenå fremstilles årligt 17 millioner liter finsprit (96% ethanol) på basis af melasse. Ca. halvdelen af denne mængde sprit, såkaldt melassesprit, eksporteres.

På Danisco Distellers fabrik i Ålborg anvendes stivelsesholdige produkter som råmateriale ved fremstillingen af ethanol. Det er især korn samt en beskeden mængde kartoffelmel stammende fra fremstilling af kartoffelchips.

De stivelsesholdige produkter omdannes først til forgærbare

sukkerstoffer ved hjælp af industrielle enzymer fra Novo, som kan spalte de lange stivelsesmolekyler til sukkerstoffer. Derefter tilsættes bagegær til blandingen. Herefter er resten af forløbet, som når der anvendes sukker eller melasse ved spritfremstilling.

På denne måde fremstilles årligt i Ålborg ca. 6 millioner liter ethanol.

Sprit fremstillet på basis af melasse og korn anvendes især til fremstilling af spiritus, d.v.s. alkoholiske drikke med et ethanolindhold højere end 22%. Der er her tale om alle de forskellige typer snaps, man kender.

Udover gæret alkohol importerer Danmark årligt ca. 22 millioner liter såkaldt teknisk alkohol. Det anvendes især i den kemiske industri som opløsningsmiddel og som råmateriale ved fremstilling af andre kemiske forbindelser.

 

Den tekniske sprit fremstilles næsten udelukkende på basis af en kemisk reaktion mellem ethen og vand, men herom senere.

[/member]