6.4 Harpiks og lak

[nonmember]Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. Her om harpiks…[/nonmember]

[member]

Forsøg: Lav din egen lak!

Materialer: Gren fra nåletræ (frisk); rensebenzin; ethanol (denatureret sprit).

• Skær en frisk gren af et nåletræ. (Se fremgangsmåden på illustrationen nedenfor)

• Gnid lidt harpiks fra grenen på huden.

• Prøv i den nævnte rækkefølge at vaske harpiksen af huden med vand, rensebenzin og ethanol (denatureret sprit). Benyt fugtet vat,  som ”vaskeklud”.

• Hvilket stof (vand, rensebenzin eller ethanol) er bedst til at opløse harpiks?

• Ekstra: Opløs lidt harpiks i et par ml. sprit. Lakér med blandingen på et stykke pap. Lad spritten fordampe. Prøv næste dag om henholdsvis det lakerede og det ikke-lakerede pap suger vand lige villigt.

Lakfremst

 

BlitsaSyntetisk fremstillede harpikser ligner de naturlige fra nåletræer. Syntetiske harpikser anvendes til fremstilling af lak. Harpiksen opløses først i sprit og males derefter med pensel på en overflade. Efter at spritten er fordampet, er den malede overflade belagt med et tyndt, beskyttende lag af harpiks (lak).

Ethanol er et af de opløsningsmidler, der anvendes mest i af hele verden. Men ethanol, der er et naturprodukt, er et forholdsvis harmløst organisk opløsningsmiddel, som meget let nedbrydes fuldstændigt i naturen.

[/member]