3.7 I kemilampens gær: De’t gas..

Inspireret af alt for mange år med de drabelige historier fra ugebladet Hjemmets juletillæg: I Julelampens Skær bringer vi her:

Kemi for begyndere – en tragedie i to akter: Optur og Nedtur

Optur

To gærceller, Knup og Acne, er ude at gå tur. De er sultne og trætte. De fryser. De er ret inaktive. På et tidspunkt ser de en bunke hvidt sukker – dagen ser ud til at være reddet! Gærceller elsker sukker, ja, de lever af at gnaske det i sig.

Imidlertid kan de ikke gnave højt nok, når de fryser, og derfor finder de hen i et hjørne, hvor en enlig lampe står og smider lidt strålevarme af sig. Således opvarmede til omkring 30 grader skal de lige til at gå i gang med gnaskeriet, men nye forhindringer skal vise sig: Det hvide stads er polysaccarider!

Knup:  Øv! – Det er jo C12H22O11! Pfujj! Det er alt for hårdt for os. Lad os få fat i noget vand!

Acne: Hvorfor dog det? Det er der da ikke nogen næring i!

Knup:  Nej, men kan du ikke se det? Vi smider noget vand på, så det bliver delt i mindre stykker – så kan vi bare gå i gang med at gnave os igennem det! Jeg tegner det lige for dig:

C12H22O11  + H2O

Hvis du lægger Hog O til, bliver det tilsammen 12 kulstof, 24 brint og 12 ilt!

Acne: Nårh ja, og hvis man deler det hele i to, får vi C6H12O6: druesukker! Mums! Og så er der endda to af dem!

Nah… De gnasker og gnasker. Tiden går, og de skal slet ikke koncentrere sig om alt det, vi andre går og slås med: formering osv. De formerer sig ved knopskydning, så de kan bare blive ved med at æde sukker og skyde knopper.

Men noget forpester alligevel deres tilsyneladende sorgløse tilværelse. Følg med i andet akt:

Nedtur.

Acne: Øv, Knup, du lugter. Du prutter hele tiden. Og så lugter du af alkohol. Har du drukket?

Knup:  Du har da vist ikke fattet det, hvad? Vi prutter begge to – og alle vore efterkommere.. – vi prutter CO2. Og vi lugter af alkohol fordi vi også laver alkohol!

 

Acne: Hvor kommer alt det fra?

Knup: Fra sukkeret selvfølgelig, dummy! Og der er masser af det! Bare gnask videre og lav noget knopskydning.

Og glade gnasker de to – og alle deres millioner af efterkommere – videre. De prutter, så det er en lyst. Det skummer af prutter omkring dem. – Men de æder videre, indtil:

Acne: Øv, jeg synes, det svider på kroppen. Og jeg føler mig ør og også sær i maven. Har du det godt?

Knup: Næh, jeg synes også her er lidt underligt – måske er vi bare ved at blive gamle. Men det er mærkeligt at her slet ikke er rart at være – her er jo masser af sukker. Det er mærkeligt!

Hvad den kloge Knup havde glemt var, at hvis man ikke rydder op efter sig eller sørger for at skaffe nye forsyninger, så kvæles man i affald eller dør af sult, og i dette tilfælde ender det hele med, at de allesammen dør af alkoholforgiftning! De kan simpelthen ikke overleve i mere end 14-15 procent alkohol! Selv om der er mad nok.

Se… det er nedtur. Det kan man måske lære af…