3.6 Ethanolfremstilling i DK 3

[nonmember]Her er meget mere om gæringsprocesser – for medlemmer…[/nonmember] [member]  

Ren ethanol (alkohol) fremstilles i Danmark i Grenå og i Ålborg af virksomheden Danisco Distillers (tidligere: De Danske Spritfabrikker). Virksomheden er en del af Danisco-koncernen, som bl.a. også fremstiller sukker og emulgatorer. Spritfabrikkerne har af Staten fået monopol på fremstilling af ren ethanol i Danmark. På fabrikken i Grenå fremstilles tillige bagegær.

Ethanol dannes ved en kemisk proces, når  glukose (druesukker), C6H12O6  under oxygenfrie forhold er i kontakt med bagegær.

Når gærbrød hæver, skyldes det netop kuldioxid, der dannes ved gæring af sukker. Reaktionsskemaet ser ud som herunder:

Gæringsprocessen forløber bedst ved en temperatur på 30-35 °C. Ved stuetemperatur går gæringen langsommere. I praksis kan der ved gæring af glukose og sukker højst opnås en alkoholprocent på 12-14%. Større alkohol-koncentration slår nemlig gærsvampene ihjel; gæren dræber sig selv og gæringen går i stå. Den bakterie- og svampedræbende virkning af ethanol udnyttes i dagligdagen, når genstande desinficeres med sprit.

Det har også vist sig, at gærsvampe ikke kan overleve, hvis sukkerkoncentrationen er for høj. Sukker i stor koncentration, f.eks. i syltetøj, virker derfor både som sødemiddel og som konserveringsmiddel. Det vil vi vise i et forsøg med tørgær.

C6H12O6  + gærceller →  2 C2H5OH  +  2 CO2

Se godt på formlen; klik over til din notesbog og forsøg at genskabe den via hukommelsen!

Hvorfor blander staten sig i, hvem der må fremstille alkohol i Danmark?[/member]