5.3.1 Tømmermænd

[nonmember]Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. [/nonmember]
[member]

EthanOL bliver til ethanAL

Det er velkendt, at man efter at have drukket for meget alkohol, kan have en frygtelig hovedpine næste dag. Det kaldes lidt populært for tømmermænd. Men hvorfor får man tømmermænd?

Når ethanol ”brænder” i organismen, omdannes det, som vi har set tidligere, til de normale ”affaldsstoffer” kuldioxid og vand. Men problemet er, at der først dannes et giftigt mellemprodukt, som hedder ethanal (acetaldehyd).

 

Har man indtaget rigeligt med ethanol, kan man derfor risikere, at der ophobes så meget af det giftige ethanal i organismen, at man bliver rigtig dårlig. Men er faktisk blevet forgiftet, og det giver hovedsmerte – man har tømmermænd.

Heldigvis foregår den videre omdannelse af ethanal i organismen til kuldioxid og vand normalt så hurtigt, at tømmermændene forsvinder i løbet af en dags tid. Så er man igen blevet afgiftet.


 

TømmermændAntabus

Du har måske hørt om stoffet antabus. Det bruges, når man vil afvænne en alkoholiker Hvis en alkoholiker er på en antabuskur, skal vedkommende regelmæssigt indtage en antabuspille. De indeholder et ugiftigt kemikalie, som har den modsatte virkning af en katalysator. De virker på den måde, at de yderligere  hæmmer omdannelsen af ethanal til eddikesyre. Sådanne stoffer kaldes inhibitorer.

Det betyder i praksis, at hvis man på samme tid indtager både alkohol og antabus, så vil der ophobes store mængder af det giftige ethanal i kroppen. Herved fås en meget pinefuld forgiftning. Angsten herfor er normalt tilstrækkelig motiverende for alkoholikere til at holde sig fra indtagelse af spiritus.

[/member]