2.3 Kulkydrater, sukkerstoffer

[nonmember]

Husk! Der er meget mere indhold på siden, hvis du er logget ind som bruger af sitet. Lidt om søde sager.[/nonmember]

[member]

Kulhydrater er en fællesbetegnelse for en række stoffer, udelukkende bestående af kulstof atomer (C), hydrogenatomer (H) og oxygenatomer (O) med bruttoformlen: C6H12O6.

C6H12O6 svarer til én byggesten. Byggestenene kaldes for mono-sakkarider. Mono betyder én.

To mono-sakkarider sat sammen kaldes for di-sakkarider; di betyder to. Hvis mange mono-sakkarider sættes sammen, kaldes de for poly-sakkarider; poly betyder mange.

Sødeevne

Som eksempel på mono-sakkarider kan nævnes:

glukose, også kendt som druesukker, samt

fruktose, som findes i honning og frugter.

Begge er de dannet i grønne planter ved fotosyntesen.

Som eksempel på di-sakkarider kan nævnes:

sakkarose, der er almindelig sukker, og

laktose, som findes i mælk.

Maltose dannes ved, at poly-sakkarider i stivelse nedbrydes til maltose. Det sker bl.a. i spirende byg, som bruges ved fremstilling af øl.

To meget vigtige poly-sakkarider er cellulose og stivelse. De består begge udelukkende af glukose-molekyler. Cellulose er den vigtigste bestanddel af planters cellevægge, som anvendes til bl.a. papirfabrikation og tekstilfibre, f.eks.bomuldstråd og vat.

Stivelse findes som oplagsnæring hos planter som kartofler og majs og er mængdemæssigt vores vigtigste næringsmiddel.

KunstSøde

 Sorbitol, mannitol og xylitol er sukkeralkoholer, som adskiller sig lidt fra de andre kulhydrater. Man mener ikke, at sukkeralkoholer giver huller i tænderne. Derfor anvendes de bl.a. som søde-stoffer i mange fødevarer, f.eks. i tyggegummi.

 

KartMel

 

 

 

Cellulose og stivelse er ikke søde.

Kartoffelmel er f.eks. ren stivelse.

[/member]